fbpx

Katoamistemppu -komedian suomenkielinen kantaesitys Varkauden Teatterissa 17.9.2022

Mitä kajakki tekee olohuoneessa?
Uudessa brittikomediassa velkaantunut kuusikymppinen perheenisä lavastaa vaimonsa avustuksella oman hukkumiskuolemansa. Henkivakuutusrahojen ja väärennettyjen papereiden avulla pariskunnan on tarkoitus viettää lokoisia eläkepäiviä aurinkoisessa Kuubassa.
Frank tai Beryl eivät kumpikaan ole varsinaisesti rikollisia neroja, joten tapahtumat lähtevät pian vyörymään omalla painollaan. Pariskunnan surevat lapset ravaavat asunnossa täysin tietämättöminä vanhempiensa toimista ja kotona piileskelevästä valekuolleesta isästään. Lisäksi nurkissa pyörii epäilyttävän innokas poliisi, joka ei jostain syystä halua jättää perhettä rauhaan.
Kuubassa, hurrikaani Angelinan lähestyessä Havannaa, Beryl ja Frank joutuvat elämänsä stressitestiin.

Ohjaajan ajatuksia
”Komediassa ajoitus on tärkeää ja sillä katsoja pidetään näpeissä. Hän jännittää mukana milloin korttitalo romahtaa – ja mitä siitä seuraakaan?”, sanoo ohjaaja Sarianne Tursas ja jatkaa: ” Vahvat roolihahmot ja posketon tarina toimivat tämän komedian pohjana. On herkullista seurata miten aivan tavallisen oloiset ihmiset ajautuvat kyseenalaisten valintojensa takia ääriolosuhteisiin ja yrittävät selviytyä.”

Britanniaan ja Kuubaan sijoittuva huijaritarina on saanut inspiraationsa tositarinasta, joka lienee meille suomalaisille vähemmän tuttu. Briteissä tapaus kuitenkin pysyi uutisissa vuosikausia  ja tarinaan perustuva uusi tv-sarja tuli juuri julki Britanniassa. Näytelmän käsikirjoittaja  Mike Yeaman alleviivaa kuitenkin kaikkien näytelmän yhtäläisyyksien oikeisiin henkilöihin olevan satumaa.
Tosielämässä pahasti velkaantunut herrasmies John Darwin lavasti kanoottiturmansa vuonna 2002. Usean peruukin ja Panaman matkan jälkeen huijaus paljastui vasta vuonna 2007 ja pariskunta määrättiin maksamaan vakuutusrahat takaisin vapauduttuaan vankilasta 2011.

Sokerina pohjalla
Käsikirjoittaja Mike Yeaman saapuu vieraaksemme Varkauden Teatterin suomenkieliseen kantaesitykseen ja odottaa mielenkiinnolla miltä Kimmo Hirvenmäen suomennos kuulostaa. Yeaman on intohimoinen matkailija ja pyrkii käymään katsomassa kaikki näytelmiensä kantaesitykset. Yeaman vieraili vuonna 2014 Turussa Åbo Svenska Teaternin pohjoismaisessa kantaesityksessä.

Katoamistemppu -komedian on kirjoittanut Mike Yeaman ja suomentanut Kimmo Hirvenmäki, lavastanut Sami Härkönen ja puvustanut Taina Peltomäki, valot Marko Etelärinne, äänet Jussi Heiskanen, tarpeisto on Mirja Ryytyn ja kampaukset ja maskit Miia Immosen.

Rooleissa:
äiti Beryl – Katariina Lohiniva (vier.)
isä Frank – Jukka-Pekka Löhönen
perheen tytär Carol – Saara Saastamoinen
perheen poika Kenny – Pietari Pentikäinen
Cooker/Mendoza – Ville-Veikko Valtanen.

Katoamistemppu -komedian suomenkielinen kantaesitys Varkauden Teatterissa 17.9.2022. Kesto on n. 2 tuntia 35 minuuttia sisältäen 20 minuutin väliajan. Canoeing for beginners kantaesitettiin Newcastlessa vuonna 2010. Näytelmän oikeuksia Agency North.

Lisätietoja: ohjaaja Sarianne Tursas, puh. 045 2003737, sarianne.tursas@gmail.com

Valokuvat: Sampo Luukkainen/Kuwaamo.
Julkaisuvapaat valokuvat tästä linkistä.
Samassa albumissa on myös julkaisuvapaa kuva kirjailijasta.

Liput: 22-25 €. Myynti Varkauden Teatterin lippumyymälä, puh. 044 364 8830 osoitteessa Laivalinnankatu 29, 78200 Varkaus. Liput ovat myynnissä myös Ticketmasterin kanavissa.

 

Varkauden Teatteri on vuodesta 1913 toiminut ammattiteatteri, joka valmistaa vuodessa 4-5 omaa tuotantoa sekä tuottaa vierailunäytöksiä. Varkauden Teatterissa työskentelee 21 kuukausipalkkaista työntekijää sekä kausittain 10-15 henkilöä projektikohtaisella kiinnityksellä. Varkauden Teatteri tunnetaan laadukkaista musiikkiproduktioistaan.