fbpx

Blogi

Mikä ihmeen Tyttö ja varis?

On upeaa, että jo pelkkä näytelmän nimi nostaa ilmaan kysymyksen. Ilman kysymystä ei ole mielenkiintoa ja ilman mielenkiintoa ei ole järkeä kertoa tarinaa. Ja sitä teatteri parhaimmillaan on – tarinan kerrontaa kaikilla aisteilla. Kirsikkana kakussa on Sami Ruutiaisen näytelmään mittatilauksena säveltämä kaunis musiikki, joka kuljettaa tunnelmia eteenpäin.

Nyt teitä hemmotellaan. Nyt jos koskaan kannattaa tulla teatteriin kokemaan tämä hieno tarina. Näytelmässä kohtaa neljä erilaista ihmistä, joita yhdistää kaksi teemaa: yksinäisyys ja äidinrakkaus. Näytelmä on jopa kaurismäkeläisen tarkasti piirretty, humoristinenkin kertomus nyky-Suomesta. Samalla kun ihminen kaipaa tulevansa nähdyksi ja hyväksytyksi, hän pelkää salaisuuksiensa paljastuvan.

Näytelmä alkaa kohtauksella, jossa tyylikäs eläkkeellä oleva Armi-rouva haistaa tupakanhajua rappukäytävästä ja huutaa, että siellä ei saa polttaa. Pian pikku hiprakassa oleva viisikymppinen Säde jo tunkeekin puoliväkisin hänen asuntoonsa sisälle. Vaikka Armi ja Säde ovat henkilöinä toistensa ääripäitä, heidän välilleen syntyy erikoinen yhteys. Naiset sopivat, että vieras saa tulla pesemään rouvan ikkunat. Siitä alkaa kehittyä haparoiva, molemmille tärkeä yhteys. Molemmat naiset ovat äärimmäisen yksinäisiä.
Lisää ihmisiä Säteen elämään tuo uusi työ puolipäiväisenä siivoojana. Työpari Jarde ei tosin alkuun paljoa puhu, vaikka chilli ja ystävällinen onkin. Velkautunut siivousfirman esimies Ipe on hänkin varsinainen persoona sinänsä.

Leena Liimataisen näyttelemä Armi on tehnyt elämäntyönsä Valioasun päällikkönä. Leskeys ja pettymykset ovat muovanneet hänestä tiukan rajan vetäjän – jopa pelokkaan. Ainoaa poikaansa hän rakastaa yli kaiken.
Leena Liimatainen eläköityy Armin roolissa.

Sirkku Peltola on vuonna 1960 syntynyt näytelmäkirjailija ja ohjaaja. Hän on kirjoittanut lähemmäksi kolmekymmentä näytelmää, joita on käännetty useille kielille. Kirjailija on palkittu mm. Lea-palkinnolla, Suomi-palkinnolla ja Olavi Veistäjä -palkinnolla. Hän on julkaissut Tyttö ja varis -näytelmän vuonna 2016. Se kantaesitettiin Tampereen Teatterissa 6.10.2016.
Peltola on yksi suomalaisen nykynäytelmäkirjallisuuden parhaita tekstinikkareita. Hänen roolihenkilöiden repliikit ovat usein lyhyitä ja nasevia. Sanailu on luonnollisen helppoa ja lennokasta, sisältäen samalla syvyyttä ja komiikkaa.

Tyttö ja varis –näytelmän ensi-ilta on Varkauden Teatterissa 8.2.2020. Sen ohjaa Riitta Pasanen. Tule selvittämään kanssamme mikä on Armin salaisuus.

Toivottaa, teatterilta Sari Kaurola

Jos kiinnostuit Sirkku Peltolasta, lue lisää hänen uusimmasta teoksesta Koiran morsiammet.