Historia
Varkauden Teatteri on yksi Suomen vanhimmista yhtäjaksoisesti toimineista taidelaitoksista. Teatteri ja Varkaus ovat kuuluneet yhteen jo yli 100 vuotta.
Varkauden Teatterin juuret ulottuvat aina 1800-luvun puolelle. Vuodelta 1898 nuorisoseuran piirissä tapahtuneesta näytelmäharrastuksesta oli suora silta työväenyhdistyksen piirissä virinneeseen toimintaan.
Omalle näyttämölle
Perusta Varkauden kulttuuritoiminnalle voidaan katsoa syntyneen Varkauden Työväenyhdistyksen myötä. Yhdistys toimi aluksi ns. tehtaan salissa, mutta kytö oman katon alle oli kova. Yhdistys perusti rakennusrahaston, johon päätettiin ryhtyä keräämään varoja arpajaisten ja kansanjuhlien järjestämisellä sekä ns. päiväpalkkalahjoitusten keräyksellä yhdistyksen jäseniltä.
Sanoista tekoihin
Vuoden 1906 alussa valittiin rakennustoimikunta. Ja vuonna 1908 päätettiin ryhtyä sanoista tekoihin. Heti vuoden alussa vuokrattiin yhdessä osuuskaupan kanssa tontti Taulumäeltä Järvelän virkatalon maalta.
Hirret saatiin lahjotuksena ja kevään tullen ne uitettiin Katisenlahdesta Huruslahden Taulumäen puoleiseen rantaan, jossa ne talkoovoimin nostettiin maalle ja ajettiin rakennuspaikalle. Varsinaisen rakennustyöhön käytiin käsiksi v. 1909 keväällä Herman Kinnusen toimiessa työn johdossa.
Varkauden Teatteri aloittaa toimintansa
Työväentalon tupaantuliaisia päästiin viettämään v. 1911. Tilaisuudessa esitettiin ajan henkeä kuvaava näytelmä ”Aatteen voima”. Hyvin pian lähes kaikki kaupungin kulttuuritoiminta keskittyi Työväentalolle.
Työväenyhdistyksen näytelmiin tuli uutta ryhtiä vuonna 1913, kun näyttämötoiminta perusti oman seuran. Seuralle valittiin johtokunta, joka kiinnitti ensimmäisen palkatun johtajan Juho Öhmanin.
Näin amatöörijoukon harrastuksesta kehittyi alku nykyiselle Varkauden Teatterille, joka on suoranaisine edeltäjineen toiminut yhtäjaksoisesti. Varsinaisen näyttämötoiminnan alku sijoitetaan nimenomaan vuoteen 1913.
Ensi-iltoja, ensi-iltoja
Varkauden Teatterin ensimmäinen ensi-ilta vuonna 1913 oli Minna Canthin Työmiehen vaimo. Vuosina 1913-1914 ensi-iltaan tuotiin 12 näytelmää. Mukana draamaa sekä komedioita. Näytäntökaudella 1924-25 ensi-illan sai peräti 23 näytelmää mukana mm. operetti Kosijat sekä musiikkinäytelmä Tukkijoella. Talvi- ja jatkosodan aikanakin Varkauden Teatteri pystyi vuosittain antamaan 10-16 ensi-iltaa.
Laman jälkiä
1930-luvun ankaran laman seurauksena monilla paikkakunnilla teatteritoiminta loppui. Varkauden Työväenteatteri oli ainoa toiminnassa oleva teatteri koko maakunnassa lamasta huolimatta. Tehtaan herrasväkikin tykkäsi käydä teatterissa, kun muita huvituksia ei ollut.
Ammattiteatteriksi
Varkauden Työväenteatteri sai ensimmäisen kerran yhteiskunnallista tukea valtiolta ja Varkauden kauppalalta vuonna 1929. Teatterin itsenäistyttyä vuonna 1935, sen asioista vastasi juuri perustettu Varkauden Teatterin Kannatusyhdistys ry. Tästä lähtien teatteri on saanut vuosittain toiminta-avustusta sekä kunnalta että valtiolta.
Sota-aika
Sota-aikanakaan ei teatterin toiminta pysähtynyt, kun halukkaita rooleihin löytyi aina. Varkauden Teatteri kävi jopa esiintymisvierailulla varkautelaisille rintamamiehille asemasodan aikana.
Ylin päätöksenteko
Teatterin ylläpidosta vastaa kannatusyhdistys, jossa asioita hoitaa sen valitsema hallitus. Hallitukseen kuuluu henkilöitä kannatusyhdistyksestä, kaupunginvaltuustosta sekä teatterin henkilökunnasta. Hallintotehtävissä ovat pisimmän ajan olleet Jalmari Jalaste, Vilho Immonen, Kaarlo Oksala, Aaro Monthan, Reino Rytkönen ja Pentti Tyrväinen.
Oma talo
Vuonna 1958 Varkauden Teatterin Kannatusyhdistys osti Varkauden Työväentalon, jossa se oli toiminut koko historiansa ajan. Talo kunnostettiin nimenomaan teatteritilaksi. Myöhemmin sitä on korjattu ja laajennettu useita kertoja, viimeinen ja merkittävä laajennustyö tehtiin 1990-luvulla.
Vierailla näyttämöillä
Oman toimitalonsa lisäksi Varkauden Teatteri järjesti näytäntöjä myös Lomakeskus Kuntorannassa vuoteen 2005 saakka. Noin 5 vuoden välein Varkauden Teatteri on toteuttanut suurprojektin Warkaus-saliin. Viimeisimpinä mainittakoon Annie Mestariampuja, tähtenä Marion Rung (2005) ja Mustalaisleiri muuttaa taivaaseen, tähtinä Ossi Ahlapuro, Petri Hervanto ja Marianne Kettunen (2008) .
Omalla näyttämöllä
Nykyinen ensi-iltojen määrä on n. 6-7 kpl näytäntökaudessa, joista annetaan noin 170 näytöstä.
Esitettävässä ohjelmistossa suomalaiset näytelmät muodostavat pääosan. Vuosittain yksi operetti, musikaali tai laulunäytelmä on ollut antamassa väriä ohjelmistoon. Myös joku merkittävä klassikkoteos pyritään tuomaan esille kunakin näytäntökautena. Varkauden Teatteri suunnittelee vuosittain ohjelmiston mahdollisimman monipuoliseksi, lapsiakaan unohtamatta.
Tähtivierailuilla elävöitämme omaa tarjontaamme. Tuomme vuosittain keskimäärin kuusi suomalaista kärkiesitystä vierailemaan Varkauden Teatteriin.
Johtajia ym.
Teatterin yli 100-vuotisen taipaleen 29 johtajista on ennen muuta mainittava Väinö Heiskanen ja Pentti Tyrväinen, jotka molemmat sekä hallintomiehinä, johtajina että lavastajina tekivät merkittävän työn Varkauden Teatterin hyväksi. Talon pitkäaikaisista työntekijöistä on eittämättä mainittava ohjaaja Kurt-Henrik Putkonen, joka työskenteli Varkauden Teatterissa vuodesta 1961 lähtien. Eläkkeelle jäätyään hän paneutui tiiviimmin pyörittämään Varkauden Teatterikerhon toimintaa. Jukka Tyrväinen toimi johtajana 2006-2015, Kari Suhonen aloitti teatterinjohtajana elokuussa 2015. Nykyinen johtaja Juha Vuorinen otti teatterinjohtajan viran vastaan 1.11.2022.
Henkilöstö
Nykyiseen henkilökuntaamme kuuluu yli 20 henkeä kiinteällä kuukausipalkalla sekä vaihteleva määrä taiteellista ja avustavaa henkilökuntaa tehtäväkohtaisella sopimuksella. Varkauden Teatteri on siis paitsi paikkakuntansa tunnettu matkailukohde myös merkittävä työllistäjä.
Koko olemassaolonsa ajan teatteri on tyydyttänyt Keski-Savon teatteritarpeen. Toiminta tapahtuu lääninrajojen halkaisemalla alueella ja vuosikymmenien aikana Varkauden Teatteri on ohjautunut siihen rooliin, joka pienille ammattiteattereille kuuluu suurten teatterikeskusten täydentäjänä.
Kun pohditte, että mitä tekemistä keksitte Varkaudessa, tarjoaa Varkauden Teatteri vuosittain 160-170 esitystä syys-toukokuun välisenä aikana. Teatterissa koette Varkauden kiinnostavimmat kulttuuritapahtumat ja unohtumattomimmat elämykset.