fbpx

Varkauden Teatterin 110-vuotisjuhlasyksyn viimeinen ensi-ilta on Baskervillen koira–dekkarikomedia

Komediamestari Ken Ludwig on sovittanut Arthur Conan Doylen klassikon vauhdikkaaksi ja hilpeäksi seikkailuksi. Näytelmässä ikoninen parivaljakko, Sherlock Holmes ja tohtori Watson seikkailevat Baskervillen kartanossa ja sitä ympäröivillä nummilla.
Näytelmässä paholaismaisen koiran pelätään palanneen piinaamaan paikkakunnan ihmisiä ja Sherlock Holmesia pyydetään tutkimaan tuoreinta Baskervillen suvun edustajan kuolemaa. Onko kyseessä yliluonnollinen tapaus?
Kun suvun perijä saapuu Amerikasta kartanoon, on taas yhden Baskervillen henki uhattuna. Pian Sherlock Holmesilla ja tohtori Watsonilla onkin ratkottavanaan sangen visainen arvoitus!

Tarina sijoittuu alkuperäiselle tarinalleen uskollisesti 1890-luvun lopun englantilaiseen maalaismaisemaan. Työryhmämme on luonut lavalle mielenkiintoisen tavan toteuttaa epookkia, jossa viiden näyttelijän voimin näyttämölle pääsee lähes 40 hilpeää henkilöhahmoa.

Varkauden Teatterin Baskervillen koira valikoitui valtakunnallisen Taidetestaajat -kulttuurikasvatusohjelman käyntikohteeksi. Ohjelma tarjoaa kaikille Suomen kahdeksasluokkalaisille ja heidän opettajilleen 1–2 vierailua lukuvuodessa korkealaatuisen taiteen pariin. Baskervillen koiran tulee loppuvuoden aikana katsomaan yli 900 lähialueen kahdeksasluokkalaista.

Teatterinjohtaja Juha Vuorisen ensimmäinen ohjaus
Baskervillen koira lukeutui poikavuosieni suosikkeihin. Olin pitänyt lyhyistä Sherlock Holmes -tarinoista, mutta tässä romaanissa oli jotain vielä kiehtovampaa. Teatterialalle tultuani olen monesti miettinyt tämän teoksen tuomista näyttämölle. Mutta toimiiko ensisijaisesti jännitykseen perustuva tarina teatterin lavalla –

se epäilytti. Kun sitten Ludvigin komediallinen sovitus ilmestyi, innostuin taas. Tässä on se versio, komediajännäri, jonka haluaisin itsekin nähdä! Ja kun Varkauteen aloin miettiä ensimmäistä ohjaustani, sai ehdotukseni henkilökunnankin varauksettoman kannatuksen. Sillä tiellä nyt ollaan…”, kertoo Juha Vuorinen.

Sherlock Holmesin roolissa nähdään Pekka Johansson ja tohtori Watsonina Jukka-Pekka Löhönen. Muut 35 roolia selättävät Pietari Pentikäinen, Saara Saastamoinen ja Ville-Veikko Valtanen.

Teos perustuu Arthur Conan Doylen romaaniin The Hound of the Baskerville. Käsikirjoitus on Ken Ludwigin, suomennos Reita Lounatvuoren ja ohjaus Juha Vuorisen. Lavastus on Jani Jeulosen, pukusuunnittelu Sari Kirjavaisen, valoista vastaa Marko Etelärinne ja äänistä Jussi Heiskanen. Tarpeiston on valmistanut Mirja Ryytty. Kampaukset ja maskeeraukset ovat Miia Immosen.

Baskervillen koira saa syksyllä 2023 12 esitystä ja se jatkaa ohjelmistossa osan kevätkaudesta.  Esityksen arvioitu kesto väliaikoineen on 2 tuntia 15 minuuttia.

Lisätietoja: ohjaaja Juha Vuorinen, puh. 044 3648821, juha.vuorinen@varkaudenteatteri.fi

Julkaisuvapaita kuvia tästä linkistä.
Kuvat Petteri Aartolahti.

Liput toimituskuluineen alkaen 25-28 €. Myynti Varkauden Teatterin lippumyymälä, puh. 044 364 8830 osoitteessa Laivalinnankatu 29, 78200 Varkaus. Liput ovat myynnissä myös teatterin nettisivulla sekä Ticketmasterin kanavissa.


Varkauden Teatteri on vuodesta 1913 toiminut ammattiteatteri, joka valmistaa vuodessa 4-5 omaa tuotantoa sekä tuottaa vierailunäytöksiä. Varkauden Teatterissa työskentelee 21 kuukausipalkkaista työntekijää sekä kausittain 10-15 henkilöä projektikohtaisella kiinnityksellä. Varkauden Teatteri tunnetaan laajalti laadukkaista musiikkiproduktioistaan.