fbpx

Tyttö ja varis ensi-iltaan 8.2.20 klo 18

Tyttö ja varis – elämänmakuinen tarina äidinrakkaudesta ja yksinäisyydestä

Näytelmä alkaa kohtauksella, jossa tyylikäs eläkkeellä oleva Armi-rouva haistaa tupakanhajua rappukäytävästä ja huutaa, että siellä ei saa polttaa. Pian pikku hiprakassa oleva Säde jo tunkeekin puoliväkisin hänen asuntoonsa sisälle.
Vaikka Armi ja Säde ovat henkilöinä toistensa ääripäitä, heidän välilleen syntyy erikoinen yhteys. Naiset sopivat, että vieras saa tulla pesemään rouvan ikkunat. Siitä kehittyy haparoiva, molemmille tärkeä yhteys. Naiset ovat äärimmäisen yksinäisiä. Säteelle paljastuu näytelmän edetessä Armin arkea varjostava salaisuus.
Lisää ihmisiä Säteen elämään tuo uusi työ puolipäiväisenä siivoojana. Työpari Jarde ei tosin alkuun paljoa puhu, vaikka rento ja ystävällinen onkin. 45-vuotispäiväänsä juhliva, velkautunut siivousfirman esimies Ipe on melkoinen persoona kaikessa pröystäilyn halussaan.
Leena Liimataisen näyttelemä Armi on tehnyt elämäntyönsä Valioasun päällikkönä. Leskeys ja pettymykset ovat muovanneet hänestä tiukan rajan vetäjän – jopa pelokkaan. Ja äidinrakkaus on ääretön.

Pitkä uran tehnyt Leena Liimatainen eläköityy Varkauden Teatterista Armin roolilla. Juhlanäytös on 21.3.20 klo 13.

Sirkku Peltolan tekstissä on taikaa
Näytelmän on käsikirjoittanut palkittu näytelmäkirjailija ja ohjaaja Sirkku Peltola. Hän on kirjoittanut lähemmäksi kolmekymmentä näytelmää, joita on käännetty useille kielille.
Kirjailija on palkittu mm. Lea-palkinnolla, Suomi-palkinnolla ja Olavi Veistäjä -palkinnolla.
Hän on julkaissut Tyttö ja varis -näytelmän vuonna 2016. Se kantaesitettiin Tampereen Teatterissa 6.10.2016.
Peltola on yksi suomalaisen nykynäytelmäkirjallisuuden parhaita tekstinikkareita. Hänen roolihenkilöiden repliikit ovat usein lyhyitä ja nasevia. Sanailu on luonnollisen helppoa ja lennokasta, sisältäen samalla syvyyttä, komiikkaa ja arjen viisautta.

”Tyttö ja varis näytelmä sisältää lukuisia teemoja, mm. : äidin rakkaus, yksinäisyys, syrjäytyneisyys, valhe, kohtaamattomuus ja putoaminen. Näistä teemoista löytyy ajateltavaa ja samaistumisen kohtaa lukuisille katsojille”, kertoo ohjaaja Riitta Pasanen ja jatkaa: ” Sirkku Peltolan teksti tuo esille teemoja arkea koskettavalla humoristisuudella, joka yhtä aikaa puhuttelee syvästi ja samalla hymyn karehtiessa kasvoilla. Näytelmä tuo esille elämän karut kohtaamiset ja kokemukset lempeyttä huokuvalla tavalla, joka antaa toivoa tulevaan ja selviytymiseen. ”

Ohjaus on Riitta Pasasen, musiikin sävellys Sami Ruutiaisen, lavastus ja tarpeiston valmistus Mirja Ryytyn ja puvustus Sari Kirjavaisen. Kampaukset ja maskit on suunnitellut Miia Immonen, äänet Jussi Heiskanen ja valot Marko Etelärinne.

ROOLEISSA
Armi, Valioasun entinen myymäläpäällikkö…………………………………… Leena Liimatainen
Säde, työelämästä syrjäytynyt nainen…………………………….……………… Mimmi Rantala
Ipe, siivousliikkeen työnjohtaja…………………………………………………….. Jukka-Pekka Löhönen
Jarde, parikymppinen siivoaja……………………………………………………….. Matti Kröger

Näytelmä saa keväällä 20 esitystä. Ensi-ilta on Varkauden Teatterissa 8.2.2020. Näytelmän arvioitu kesto on n. 2 h. sisältäen 20 minuutin väliajan.
Oikeuksia valvoo Agency North Oy.

Lisätietoja: ohjaaja Riitta Pasanen, puh. 050 3608832, r.pasanen@pp.inet.fi

Kuvat: Varkauden Teatteri/Sini Kero
Liput: 24-21 €. Myynti Varkauden Teatterin lippumyymälä, puh. 044 364 8830 osoitteessa
Laivalinnankatu 29, 78200 Varkaus. Liput ovat myynnissä myös Ticketmasterin kanavissa.