fbpx

Taidetestaajat

Näytäntökaudella 2023-2024 Taidetestaajat goes Baskervillen koira

Varkauden Teatteri tarjoaa Arthur Conan Doylen kirjoittaman  ja Ken Ludwigin sovittaman ikonisen dekkarikomedian BASKERVILLEN KOIRA.

Komediamestari Ken Ludwig on sovittanut Arthur Conan Doylen klassikon vauhdikkaaksi ja hilpeäksi seikkailuksi. Näytelmässä ikoninen parivaljakko, Sherlock Holmes ja tohtori Watson seikkailevat Baskervillen kartanossa ja sitä ympäröivillä nummilla.
Paholaismaisen koiran pelätään palanneen piinaamaan paikkakunnan ihmisiä ja Sherlock Holmesia pyydetään tutkimaan tuoreinta Baskervillen suvun edustajan kuolemaa. Onko kyseessä yliluonnollinen tapaus? Kun suvun perijä saapuu Amerikasta kartanoon, on taas yhden Baskervillen henki uhattuna. Pian Sherlock Holmesilla ja tohtori Watsonilla onkin ratkottavanaan sangen visainen arvoitus!
Komedia vilisee mitä hulvattomampia henkilöhahmoja. Tarina kasvaa vauhdikkaaksi ja hilpeäksi näytelmäksi, jossa viiden näyttelijän voimin näyttämölle pääsee lähes 40 henkilöhahmoa.

Ohjaus Juha Vuorinen

Ensi-ilta 3.11.2023

”Matala, pitkä, valittava ääni kiiri yli nummen. Se täytti koko ilman, mutta oli mahdotonta sanoa, mistä se tuli.”

Käsikirjoitus Ken Ludvig – Arthur Conan Doyle
Suomennos Reita Lounatvuori
Lavastus Jani Jeulonen
Puvustus Sari Kirjavainen
Tarpeisto Mirja Ryytty
Valot Marko Etelärinne
Äänet Jussi Heiskanen
Kampausten ja maskien suunnittelu Miia Immonen

Arvioitu kesto on 2 tuntia 15 minuuttia sisältäen 20 minuutin väliajan.

Etkot, jatkot ja yleisötyö
Täydennämme ja tuemme nuorten taidekokemusta tarjoamalla korkealaatuisen taiteellisen sisällön ohella nuorille mahdollisuuden tutustua teatterintekijöihin. Lisäksi BASKERVILLEN KOIRA -esityksen teemoihin liittyvät etko- ja jatkotehtävät auttavat nuoria pohtimaan suhdettaan taiteeseen ja yhteiskunnan arvomaailmaan.
Yleisötyöntekijämme on Eeva Aitta, puh. 044 3648850.

Varkauden Teatteri toteuttaa Jatkot kunnianhimoisesti ja nuoriin panostaen
Teatterin yleisötyöntekijä vierailee teatterielämyksen jälkeen kaikissa koululuokissa, jotka ovat osallistuneet Taidetestaajat-vierailuun Varkauden Teatterissa. Oppitunnilla keskustellaan näytelmän herättämistä ajatuksista, tutustutaan teatteriin taidemuotona sekä puhutaan esiintymisestä, jännittämisestä, itsensä hyväksymisestä.

Mikä on Taidetestaajat-hanke?

Olemme mukana Taidetestaajissa, Suomen suurimmassa kulttuurikasvatusohjelmassa, joka vie joka vuosi Suomen kaikki kahdeksasluokkalaiset – noin 60 000 nuorta ja heidän noin 5 000 opettajaansa – vierailulle yhteen tai kahteen korkealaatuiseen taidekohteeseen ympäri Suomen. Syksyllä 2023 Taidetestaajat-hanke tuo Varkauden Teatteriin n. 950 nuorta viidestätoista koulusta ympäri Savoa.

Toiminnan ydintavoitteena on tarjota nuorille taide-elämyksiä ja työkaluja muodostaa kokemuksestaan perusteltu mielipide. Mitä mieltä he ovat kokemastaan? Lähtisivätkö he uudelleen? Tarkastele kasien antamia arvioita kokemistaan taide-elämyksistä osoitteessa www.taidetestaajat.fi.”

Taidetestaajat tarjoaa lisäresurssin koulun taidekasvatukseen sekä kansalais- ja demokratiakasvatukseen. Kaikki osallistumisen esteet pyritään voittamaan, jotta nuoret pääsevät tasa-arvoisille taidevierailuille esimerkiksi liikuntarajoitteista, äidinkielestä tai asuinpaikasta riippumatta.

Vierailut sopivat opetussuunnitelman tavoitteisiin ja mahdollistavat kouluille muun muassa useiden oppiaineiden taidepainotteisen yhteistyön sekä tarjoavat uusia oppimisympäristöjä koulurakennuksen ulkopuolella.
Suomen Kulttuurirahasto, Svenska kulturfonden ja Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto tarjoavat kahdeksasluokkalaisille ja heidän opettajilleen käynnit esimerkiksi oopperaan, teatteriin, konserttiin tai taidenäyttelyyn.

Tavoitteet

Taidetestaajat haluavat purkaa myyttiä taiteesta vaikeana lajina ja tarjota nuorille ikimuistoisia elämyksiä. Tavoitteena on saada suomalaiset nuoret kokemaan taidetta – myös sellaista, johon moni ei muuten saisi kosketusta.

Taidetestaajat on enemmän kuin käynti teatterissa tai museossa, sillä taidevierailuihin liittyy taidekokemusta syventävää ennakko- ja jälkityöskentelyä. Taiteessa mielenkiintoista ei ole ainoastaan teos tai näyttely, vaan myös kaikki se, mitä taustalla tapahtuu. Siksi oppilaat saavat etukäteen tietoa esityksestä, taiteilijoista ja taidemuodosta. Itse kohteessa nuoret pääsevät tutustumaan taiteen lisäksi siihen, miten taideteos syntyy, millaista on taiteilijan työ tai mitä asioita tapahtuu ennen kuin esitys on valmis. Jälkityöskentely puolestaan auttaa nuoria käsittelemään taidevierailulla heränneitä kysymyksiä.

Taidevierailujen jälkeen nuorilla on mahdollisuus jakaa ajatuksiaan, oivalluksiaan ja mielipiteitään. Heitä varten on luotu selainpohjainen sovellus, jolla he arvioivat taide-elämyksensä. Sovellusta käytetään älypuhelimilla tai tableteilla.

Taidetestaajat tuovat nuorten äänen kuuluviin ja päästää aikuiset kurkistamaan nuorten maailmaan. Kahdeksasluokkalaisten antamat arviot tarjoavat kaikille kulttuurin kokijoille tuoreen näkökulman vanhoihin klassikoihin ja ajankohtaisiin ilmiöihin. Kun taidelaitokset ja taiteilijat saavat nuorelta yleisöltä suoraa palautetta, ne voivat lisätä ja kehittää nuorille suunnattua tarjontaansa. Parhaimmillaan koulujen ja taidelaitosten välille syntyy pysyvää yhteistyötä.