fbpx

Taidetestaajat

Näytäntökaudella 2021-2022 Taidetestaajat goes Erämaan kutsu

Varkauden Teatteri tarjoaa Jack Londonin kirjoittaman ikonisen seikkailun ERÄMAAN KUTSU.

Esityksessä käsitellään teatterin keinoin muun muassa rahan valtaa, rakkauden ikävää ja luonnon voimia.
Erämaan kutsu on klassinen kertomus eläimen suhteesta luontoon ja omaan alkuperäänsä. Taiteilija Ville-Veikko Valtanen näyttelee tarinan kaikki kymmenkunta roolia ja tarjoaa teille  seikkailuntäyteisen makupalan.

Emme osallista nuoria, opettajia tai muita sidosryhmiä taiteellisen sisällön suunnitteluun.

Ensi-ilta 7.4.2021.
Ohjaus ja toteutus Ville-Veikko Valtanen.

Etkot, jatkot ja yleisötyö
Täydennämme ja tuemme nuorten taidekokemusta:

• tarjoamalla korkealaatuisen taiteellisen sisällön ohella nuorille mahdollisuuden tutustu teatterintekijöihin sekä syventää ja pohtia suhdettaan omaan ja yhteiskuntamme arvomaailmaan ERÄMAAN KUTSU -esityksen teemoihin liittyvien etko- ja jatkotehtävien tekemisen kautta.

• etko- ja jatkotyöskentely on kolmevaiheista:
1) Varkauden Teatteri toimitta sähköisesti n. 1,5 kuukautta ennen ryhmän käyntiä kouluille ERÄMAAN KUTSU -esityksen teemoihin liittyvän materiaalin etkotyöskentelyä varten:
2) etkotyöskentely koululla opettajan johdolla ennen teatterivierailua
3) esityksen jälkeiseen jatkotyöskentelyyn tarjoamme mahdollisuutta, että teatterin yleisötyötekijä vierailee joko fyysysesti tai etänä koululla n. viikon kuluttua teatterikäynnistä (vierailun kesto /luokka: 45 min.)

• Varkauden Teatteri suunnittelee etko- ja jatkotehtävien materiaalit
• Varkauden Teatteri toimittaa sähköisesti koululle ennen ryhmän käyntiä oppaan teatterivierailuun liittyvistä käytännön asioista

 

Mikä on Taidetestaajat-hanke?

Olemme mukana Taidetestaajissa, Suomen suurimmassa kulttuurikasvatusohjelmassa, joka vie joka vuosi Suomen kaikki kahdeksasluokkalaiset – noin 60 000 nuorta ja heidän noin 5 000 opettajaansa – vierailulle yhteen tai kahteen korkealaatuiseen taidekohteeseen ympäri Suomen.

Toiminnan ydintavoitteena on tarjota nuorille taide-elämyksiä ja työkaluja muodostaa kokemuksestaan perusteltu mielipide. Mitä mieltä he ovat kokemastaan? Lähtisivätkö he uudelleen? Tarkastele kasien antamia arvioita kokemistaan taide-elämyksistä osoitteessa www.taidetestaajat.fi.”

Taidetestaajat tarjoaa lisäresurssin koulun taidekasvatukseen sekä kansalais- ja demokratiakasvatukseen. Kaikki osallistumisen esteet pyritään voittamaan, jotta nuoret pääsevät tasa-arvoisille taidevierailuille esimerkiksi liikuntarajoitteista, äidinkielestä tai asuinpaikasta riippumatta.

Vierailut sopivat opetussuunnitelman tavoitteisiin ja mahdollistavat kouluille muun muassa useiden oppiaineiden taidepainotteisen yhteistyön sekä tarjoavat uusia oppimisympäristöjä koulurakennuksen ulkopuolella.
Suomen Kulttuurirahasto, Svenska kulturfonden ja Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto tarjoavat kahdeksasluokkalaisille ja heidän opettajilleen käynnit esimerkiksi oopperaan, teatteriin, konserttiin tai taidenäyttelyyn.

Tavoitteet

Taidetestaajat haluavat purkaa myytti taiteesta vaikeana lajina ja tarjota nuorille ikimuistoisia elämyksiä. Tavoitteena on saada suomalaiset nuoret kokemaan taidetta – myös sellaista, johon moni ei muuten saisi kosketusta.

Taidetestaajat on enemmän kuin käynti teatterissa tai museossa, sillä taidevierailuihin liittyy taidekokemusta syventävää ennakko- ja jälkityöskentelyä. Taiteessa mielenkiintoista ei ole ainoastaan teos tai näyttely, vaan myös kaikki se, mitä taustalla tapahtuu. Siksi oppilaat saavat etukäteen tietoa esityksestä, taiteilijoista ja taidemuodosta. Itse kohteessa nuoret pääsevät tutustumaan taiteen lisäksi siihen, miten taideteos syntyy, millaista on taiteilijan työ tai mitä asioita tapahtuu ennen kuin esitys on valmis. Jälkityöskentely puolestaan auttaa nuoria käsittelemään taidevierailulla heränneitä kysymyksiä.

Taidevierailujen jälkeen nuorilla on mahdollisuus jakaa ajatuksiaan, oivalluksiaan ja mielipiteitään. Heitä varten on luotu selainpohjainen sovellus, jolla he arvioivat taide-elämyksensä. Sovellusta käytetään älypuhelimilla tai tableteilla.

Taidetestaajat tuovat nuorten äänen kuuluviin ja päästää aikuiset kurkistamaan nuorten maailmaan. Kahdeksasluokkalaisten antamat arviot tarjoavat kaikille kulttuurin kokijoille tuoreen näkökulman vanhoihin klassikoihin ja ajankohtaisiin ilmiöihin. Kun taidelaitokset ja taiteilijat saavat nuorelta yleisöltä suoraa palautetta, ne voivat lisätä ja kehittää nuorille suunnattua tarjontaansa. Parhaimmillaan koulujen ja taidelaitosten välille syntyy pysyvää yhteistyötä.