Taidetestaajat
Näytäntökaudella 2024-2025 Taidetestaajat goes ”Näillä palkoilla ei makseta”
– Voit käyttää ohjelmana esim. ilmaista canva -sovellusta tai puhelimesi omia toimintoja.
Varkauden Teatteri tarjoaa Dario Fon kirjoittaman farssikomedian NÄILLÄ PALKOILLA EI MAKSETA.
Elintarvikkeiden hinnat nousevat nousemistaan! Sähkön hinta kipusi pilviin, korot nousevat ja bensa kallistuu. Miksi kukaan ei tee mitään?
Näillä palkoilla ei makseta! on terävä ja ajankohtainen komedia, joka tarjoaa naurua ja pohdintaa yhteiskunnan epäoikeudenmukaisuuksista. Antonia ja Margherita ovat toiminnan naisia, jotka päättävät ottaa oikeuden omiin käsiinsä. Pienen vilungin ja reippaan rikoksen välinen raja hämärtyy, kun kaupunkilaisten kapina saa niskaotteen. Syntyy sotku, jossa kiristyvät suhteet niin aviopuolisoiden kuin virkavallankin kanssa.
Dario Fon nerokas kynä piirtää esiin hahmoja, jotka ovat yhtä aikaa tragikoomisia ja sydämellisiä.
Näytelmä on kuin peili, joka heijastaa karua totuutta maailmastamme, mutta tekee sen hulvattoman huumorin kautta.
Näillä palkoilla ei makseta! on Nobel-palkitun, loistavana humoristina tunnetun Dario Fon suosituimpia tekstejä.
Kirsikkana kakussa: Voimme iloksemme kertoa, että tämä näytelmä on elämyskohteena mukana Suomen suurimmassa kulttuurikasvatusohjelmassa, Taidetestaajissa.
Ohjaus Juha Vuorinen
Suomennos Liisa Ryömä
Lavastus Sami Härkönen
Puvustus Sari Kirjavainen
Valot Marko Etelärinne
Äänet Jussi Heiskanen
Tarpeisto Mirja Ryytty
Kampaukset ja maskit Miia Immonen
Rooleissa Eeva Aitta, Pekka Johansson, Pietari Pentikäinen, Saara Saastamoinen ja Ville-Veikko Valtanen.
Ensi-ilta 9.11.2024
Arvioitu kesto 2 h 15 min., sis. 20 min. väliajan.
Mikä on Taidetestaajat-hanke?
Olemme mukana Taidetestaajissa, Suomen suurimmassa kulttuurikasvatusohjelmassa, joka vie joka vuosi Suomen kaikki kahdeksasluokkalaiset – noin 60 000 nuorta ja heidän noin 5 000 opettajaansa – vierailulle yhteen tai kahteen korkealaatuiseen taidekohteeseen ympäri Suomen. Syksyllä 2024 Taidetestaajat-hanke tuo Varkauden Teatteriin n. XX nuorta viidestätoista koulusta ympäri Savoa.
Toiminnan ydintavoitteena on tarjota nuorille taide-elämyksiä ja työkaluja muodostaa kokemuksestaan perusteltu mielipide. Mitä mieltä he ovat kokemastaan? Lähtisivätkö he uudelleen? Tarkastele kasien antamia arvioita kokemistaan taide-elämyksistä osoitteessa www.taidetestaajat.fi.”
Taidetestaajat tarjoaa lisäresurssin koulun taidekasvatukseen sekä kansalais- ja demokratiakasvatukseen. Kaikki osallistumisen esteet pyritään voittamaan, jotta nuoret pääsevät tasa-arvoisille taidevierailuille esimerkiksi liikuntarajoitteista, äidinkielestä tai asuinpaikasta riippumatta.
Vierailut sopivat opetussuunnitelman tavoitteisiin ja mahdollistavat kouluille muun muassa useiden oppiaineiden taidepainotteisen yhteistyön sekä tarjoavat uusia oppimisympäristöjä koulurakennuksen ulkopuolella.
Suomen Kulttuurirahasto, Svenska kulturfonden ja Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto tarjoavat kahdeksasluokkalaisille ja heidän opettajilleen käynnit esimerkiksi oopperaan, teatteriin, konserttiin tai taidenäyttelyyn.
Tavoitteet
Taidetestaajat haluavat purkaa myyttiä taiteesta vaikeana lajina ja tarjota nuorille ikimuistoisia elämyksiä. Tavoitteena on saada suomalaiset nuoret kokemaan taidetta – myös sellaista, johon moni ei muuten saisi kosketusta.
Taidetestaajat on enemmän kuin käynti teatterissa tai museossa, sillä taidevierailuihin liittyy taidekokemusta syventävää ennakko- ja jälkityöskentelyä. Taiteessa mielenkiintoista ei ole ainoastaan teos tai näyttely, vaan myös kaikki se, mitä taustalla tapahtuu. Siksi oppilaat saavat etukäteen tietoa esityksestä, taiteilijoista ja taidemuodosta. Itse kohteessa nuoret pääsevät tutustumaan taiteen lisäksi siihen, miten taideteos syntyy, millaista on taiteilijan työ tai mitä asioita tapahtuu ennen kuin esitys on valmis. Jälkityöskentely puolestaan auttaa nuoria käsittelemään taidevierailulla heränneitä kysymyksiä.
Taidevierailujen jälkeen nuorilla on mahdollisuus jakaa ajatuksiaan, oivalluksiaan ja mielipiteitään. Heitä varten on luotu selainpohjainen sovellus, jolla he arvioivat taide-elämyksensä. Sovellusta käytetään älypuhelimilla tai tableteilla.
Taidetestaajat tuovat nuorten äänen kuuluviin ja päästää aikuiset kurkistamaan nuorten maailmaan. Kahdeksasluokkalaisten antamat arviot tarjoavat kaikille kulttuurin kokijoille tuoreen näkökulman vanhoihin klassikoihin ja ajankohtaisiin ilmiöihin. Kun taidelaitokset ja taiteilijat saavat nuorelta yleisöltä suoraa palautetta, ne voivat lisätä ja kehittää nuorille suunnattua tarjontaansa. Parhaimmillaan koulujen ja taidelaitosten välille syntyy pysyvää yhteistyötä.