fbpx

Pähkinäsaari 1323 rajakarnevaali

TÄHTIVIERAILU ja kantaesitys lauantaina 12.8.2023 klo 18.

Maarianvaaran teatteri esittää:
Pähkinäsaari 1323 rajakarnevaali

Pähkinäsaaren rauha solmimisesta on tänä vuonna kulunut 700 vuotta. Tämän myyttisen rajan on sanottu jakaneen Suomen itäiseen ja läntiseen kulttuuripiirin.

Maarianvaaran teatteri lähtee tutkimusmatkalle kohti Pähkinäsaaren arvoitusta. Kiertueteatterikonkarit Timoi Munne ja Henry Räsänen sekä harmonikan virtuoosi Janne Vänskä sukeltavat jännittävälle ja kutkuttavan hauskalle aikamatkalle Suomen historiaan.  He kysyvät, asuuko Suomessa kaksi kansaa, jotka ajattelevat, keskustelevat, rakentavat, työskentelevät, ruokailevat tai rakastavat eri tavoin?

Tule selvittämään kummanko maan kansalainen olet vai virtaako suonissasi sekä itäinen että läntinen veri?

Käsikirjoitus: Työryhmä
Ohjaus: Juhani Joensuu
Kesto: 1 tunti 30 minuuttia sisältäen väliajan.

HUOM! Lauantain 9.9. klo 18 sairastapauksen vuoksi perutun esityksen korvaa torstain 28.9. klo 19 lisänäytös!

Kuvat: Katariina Kamppuri.



 

 

 

 

 

 

 

 

 

Syventävää taustatietoa esityksestä:

Pähkinäsaari 1323 -rajakarnevaalissa lähdemme tutkailemaan suomalaisuuden kansankulttuurista ja geneettistä jakolinjaa, jonka on sanottu monessa asiassa noudattavan Pähkinäsaaren rauhan rajaa. Uskomme vallitsevan tieteellisen käsityksen tavoin, ettei Pähkinäsaaren rauha ole sinänsä näitä eroja aiheuttanut, mutta taiteen tekijöinä olemme kiinnostuneita siitä myyttisestä tarinallisuudesta, jota aiheeseen liitetään.

Viime aikoina olemme tutustuneet tutkimustuloksiin, jotka kyseenalaistavat Pähkinäsaaren rauhan rajalinjan olemassaolon sellaisena täsmällisenä maastomerkintänä kuin me sen nykypäivästä käsin helposti ymmärrämme. Tarkan historiallisen faktan sijaan taiteemme lähtökohta on enemmän Pähkinäsaaren rauhan symboliikassa, joka kuvaa laajemminkin idän ja lännen rajaproblematiikkaa suomalaisuuden syntyprosessissa.

Pähkinäsaaren rauhan rajan on sanottu löytyvän edelleen, kun vertaillaan idän ja lännen tilastollisia eroja sairastavuudessa, työllisyydessä, mielenterveysongelmissa tai tulotasossa. Itä-Suomessa puhutaan, ajatellaan, työskennellään, rakennetaan tai vuorovaikutetaan eri tavalla kuin lännessä. Teatteriesitykselle nämä kulttuurierot ovat oivaa materiaalia.

Työskentelymme keskeinen lähtökohta on kysyä, miten Pähkinäsaaren rauhan jakolinja näkyy nykypäivän suomalaisessa kulttuurissa tai kulttuureissa? Millaisia törmäyksiä idän ja lännen välille syntyy, mitä niistä aiheutuu ja miten keskinäistä ymmärrystä voitaisiin lisätä?

Pähkinäsaaren rauhaa on tutkittu paljon tieteellisistä lähtökohdista käsin, mutta meidän tarkoituksemme on päätyä tieteellisiin tutkimuksiin tutustumisen pohjalta taiteelliseen lopputulokseen. Työstämme esitystä, jonka tyylilaji edustaa helposti lähestyttävää, rouheaa kansanteatteria. Rajakarnevaalimme sisältää lavakomiikkaa, musiikkia ja arjen tilanteista nousevia kekseliäitä oivalluksia.

Esityksemme koostuu suomalaiseen iltamaperinteeseen viitaten useista palasista, pienistä arjen kertomuksista, joiden esille tuomisen tapa hyödyntää useita teatterin tyylilajeja. Esityksessä kuullaan mm. tarina siitä, miten pohjoiskarjalaisen Impan Pähkinäsaaren rauha yli länteen suuntautunut kosioretki onnistui.

Pähkinäsaari 1323 -rajakarnevaali on vahvasti tekijöidensä taustasta nouseva esitys. Timoi Munne ja Henry Räsänen ovat esittävän taiteen ammattilaisia, joilla on pitkä kokemus kiertuetyöstä yli 25 vuoden ajalta. Monet Räsäsen ja Munnen esitykset ja kulttuuriprojektit ovat liittyneet keskeisesti maakunta-, paikallis- tai kieli-identiteetteihin. Heidän taiteilijuuttaan leimaa vahvasti perinteentutkimuksesta, kielitieteestä ja sosiaalipsykologiasta nouseva tausta, jota he ovat käyttäneet taiteellisen työskentelynsä lähtökohtina.

Monet Räsäsen ja Munnen mainittuja aiheita käsittelevät esitykset ovat teatteriohjaaja Juhani Joensuun ohjaamia. Niistä mainittakoon viime syksynä ensi-iltaan tullut, Pohjois-Karjala -projektista inspiroitunut Lenkki -kansanterveyskarnevaali tai Räsäsen esittämä Etelä-Pohjanmaan savolaiskiilan identiteettiä tutkaileva ”Checkpoint Ilikka -komedia maakuntien sodasta” -monologi.

Työryhmämme muusikko, Janne Vänskä on monipuolinen musiikin ammattilainen. Janne hallitsee suvereenilla tavalla erilaiset musiikkityylit klassisesta rillumareihin, ja tällainen orientaatio sopii kulttuurista moninaisuutta tutkailevaan rajakarnevaaliin mainiosti.

Lisätietoja esityksen tuottavasta Maarianvaaran teatterista www.maarianvaaranteatteri.net