fbpx

Idän pikajunan arvoitus

Silmiä hivelevä jännitysnäytelmä!

Agatha Christien menestysdekkarissa Istanbulista Pariisiin jyskyttävä Idän pikajuna juuttuu kinoksiin ja aamulla yksi sen matkustajista löytyy murhattuna. Lumi estää ketään lähtemästä junasta, joten murhaajan täytyy olla joku läsnäolijoista. Tapausta alkaa selvittää vahatuista viiksistään, kävelykepistään ja harmaista aivosoluistaan tunnettu pikkutarkka ja säntillinen mestarisalapoliisi Hercule Poirot (Markku Ryytty), joka on sattumalta matkustajana samassa junassa.

Kaikilla matkustajilla tuntuu olevan jotakin salattavaa, mutta murhahetkellä täysin pitävä alibi. Mutkikkaiden johtolankojen viidakossa Poirot joutuu virittämään taitonsa äärimmilleen, ennen kuin tavallista visaisempi murhamysteeri ratkeaa. Ratkaisun myötä Poirot kohtaa uransa vaikeimman moraalisen kysymyksen.
Luvassa on yksi historian taidokkaimmin kirjoitettu sekä silmiä hivelevä jännitysnäytelmä, joka pitää otteessaan alusta loppuun asti.

Agatha Christie (15.9.1890 – 12.1.1976) on kaikkien aikojen myydyin kirjailija heti William Shakespearen jälkeen.

Agatha Christien romaanin pohjalta näyttämölle sovittanut Ken Ludwig.

Suomennos Laura Raatikainen
Ohjaus Ville-Veikko Valtanen
Lavastus Mirja Ryytty ja Ville-Veikko Valtanen
Puvustus Taina Peltomäki
Valokuvat Sampo Luukkainen/Kuwaamo.

Arvioitu kesto n. 2 tuntia 20 minuutia, sis. väliaika 20 minuuttia.
Ensi-ilta 19.2.2022

Lataa maksuton käsiohjelma.

Julistekuvassa Markku Ryytty. Ennakkokuvat Sari Kaurola.
Rooleissa Eeva Aitta, Jussi Immonen, Isa Lindgren-Backman, Myy Lohi, Pietari Pentikäinen, Tiina Ruutiainen, Markku Ryytty, Saara Saastamoinen, Kari Suhonen ja Ville-Veikko Valtanen.

Murder on the Orient Express©2016 Agatha Christie Limited & Ken Ludwig. All rights reserved. MURDER ON THE ORIEN EXPRESS, AGATHA CHRISTIE and POIROT are registered trademarks of Agatha Christie Limited in the UK and elsewhere. All rights reserved.

Kuka on Agatha Christie?

Agatha Christie tunnetaan kaikkialla maailmassa rikoksen kuningattarena. Hänen kirjojaan on myyty yli miljardi kappaletta englanniksi ja vielä miljardi muilla kielillä. Hän on kaikkien aikojen laajimmin julkaistu kirjailija, vain Raamattu ja Shakespeare ovat myyneet enemmän. Hän on kirjoittanut 66 rikosromaania, 150 novellikokoelmaa, yli 30 näytelmää ja kuusi romaania, jotka on kirjoitettu nimellä Mary Westmacott.  Hänen työhönsä kuuluvat Idän pikajunan arvoitus, Kuolema Niilillä ja lajityypilleen tarkin Eikä yksikään pelastunut.

Agatha Christien ensimmäinen romaani The Mysterious Affair at Styles kirjoitettiin ensimmäisen maailmansodan loppupuolella, jolloin hän palveli VAD:ssä. Siellä hän loi Hercule Poirotin, pienen belgialaisen etsivän, josta oli määrä tulla rikosfiktion suosituin etsivä sitten Sherlock Holmesin.  Bodley Head julkaisi sen vuonna 1920.

Vuonna 1926, kun Agatha Christie oli tehnyt keskimäärin kirjan vuodessa, hän kirjoitti ensimmäisen mestariteoksensa. Roger Ackroydin murha oli ensimmäinen hänen kirjoistaan, jonka Collins julkaisi. Se merkitsi 50 vuotta kestävän kirjailija-kustantaja-suhteen alkua, jonka aikana syntyisi yli 70 kirjaa.  Ackroyd oli myös ensimmäinen Agatha Christien kirjoista, joka dramatisoitiin – nimellä  Alibi  – ja jolla oli hieno menestys Lontoon West Endissä.

Vuoteen 1930 tultaessa Agatha oli esitellyt uuden etsivähahmon. Kun hän loi neiti Marplen, Agatha ei odottanut hänen tulevan Poirot’n kilpailijaa, mutta The Murder at the Vicarage, neiti Marplen ensimmäinen täyspitkä julkaisu, näytti sen, että hän oli tuottanut toisen suositun ja kestävän hahmon.

Hiirenloukku, hänen menestyksekkäin näytelmänsä, sai ensi-illan vuonna 1952 ja on historian pisimpään yhtäjaksoisesti esitetty. näytelmä.Agatha Christie sai arvonimen Dame vuonna 1971. Hän kuoli vuonna 1976.

Agatha Christie Limited (ACL) on hallinnoinut Agatha Christien teosten kirjallisia ja mediaoikeuksia ympäri maailmaa vuodesta 1955 lähtien yhteistyössä parhaiden kykyjen kanssa elokuvissa, televisiossa, julkaisemisessa, lavalla ja digitaalisilla alustoilla varmistaakseen, että Christien työ tavoittaa edelleen uusia yleisöjä innovatiivisilla tavoilla ja korkeimmalla tasolla. Yhtiötä johtaa Christien pojanpoika James Prichard.

Lisätietoja on www.agathachristie.com .