fbpx

Adalmiinan helmi

Klassikkosatu sydämen viisaudesta

Prinsessa Adalmiina on tyttö, joka sai syntymälahjakseen yllin kyllin kaikkea. Ainokaiseen lapseensa täysin hullaantuneet vanhemmat eivät osaa asettaa tyttärelleen rajoja. Koko hovi ajautuu täysin temperamenttisen prinsessan pompoteltavaksi.
Kaiken loiston ja yltäkylläisyyden keskellä Adalmiina tuntee itsensä lohduttoman yksinäiseksi. Hän karkaa kotoa, mutta mitä sitten tapahtuukaan…?
Tarinan aikana turhamaiseksi teiniksi kasvava prinsessa oppii kantapään kautta, että rikkaus ja kauneus ovat toissijaisia nöyrän ja puhtoisen sydämen rinnalla.

Adalmiinan helmi on viisaasti modernisoitu ja pirskahteleva klassikko. Sadun taika toteutuu visuaalisella ilotulituksella, joka on nautinto koko perheelle.

Rooleissa mm. Helmiina Kauhanen, Leena Liimatainen, Isa Lindgre-Backman, Myy Lohi, Jukka-Pekka Löhönen, Pietari Pentikäinen, Markku Ryytty, Marja Sundgrén ja Ville-Veikko Valtanen.

Käsikirjoitus Zacharias Topelius-Anna Krogerus
Ohjaus Ville-Veikko Valtanen
Lavastus Härkönen-Jeulonen-Valtanen
Puvustus Taina Peltomäki

Arvioitu kesto n. 2 h, sis. väliaika 20 minuuttia.
Ensi-ilta 10.3.2021.

Lataa ilmainen käsiohjelma tästä.

Adalmiinan helmi on Taina Peltomäen 30-vuotisjuhlapuvustus.
Kuva Sari Kaurola
Lehdistökuvat Jone Matilainen.

 


Livestriimattu ensi-ilta oli 18.4.2020


Mielikuvituksen juhlaa ja silmäkarkkia

Adalmiinan helmi on alun alkaen Zacharias Topeliuksen vuonna 1856 julkaistu satu. Varkauden Teatterissa nähdään siitä raikas versio, jonka on käsikirjoittanut Anna Krogerus. Sen on ohjannut ja sovittanut Ville-Veikko Valtasen ”värittämä” raikas versio. Sadun draama ja hersyvä komiikka tarjotaan kaikenikäisille taianomaisena tarinana. Adalmiinan helmessä teatterin taika on läsnä ensihetkestä alkaen.

Lapsi ilman rajoja

Tarina lienee tuttu: Olipa kerran tyttö, joka syntyi koko valtakunnan palvomaksi prinsessaksi. Hän sai kastelahjaksi helmen, joka tekee hänestä joka päivä yhä kauniimman, viisaamman ja rikkaamman. Jos hän kadottaa helmen, hän menettää kaiken saamansa. Tytärtään suojellakseen kuningas ja kuningatar päättävät, että Adalmiina ei saa poistua koskaan linnan porttien ulkopuolelle. 15-vuotissyntymäpäivänään Adalmiina päättää karata. Satumainen seikkailu alkaa, kun hän astuu taikametsään ja kohtaa Lähteen henget.
Adalmiinan helmi on klassinen kertomus ylpeyden ja ylimielisyyden palkasta sekä nöyryydestä ja sydämen hyvyydestä.

Maksuton livestriimattu ensi-ilta tuomaan iloa karanteenikoteihin
Koronavirus toi odottamattomia haasteita näytelmän valmistumiseen. Harkinnan jälkeen teatteri päätti tehdä näytelmän valmiiksi. Yleisöesitykset sijoitetaan vuoden 2021 kevääseen.
Työryhmässä syntyi halu jakaa valmis tuotanto jo tänä keväänä mahdollisimman monen iloksi. Teatterin tehostemestari Jussi Heiskanen otti ideasta kopin. Yksi puhelinsoitto Panasonicia maahantuovalle Kauko Oy:n Juha Lindqvistille – ja ongelma oli ratkaistu. Kauko Oy lainasi ja toimitti teatterille veloituksetta kaksi kappaletta laadukkaita striimauskameroita. Lavastamomme monitoimimies Jani Jeulonen vastaa näytelmän striimauksesta.
Varkauden Teatteri tarjosi kaikille ilmaiseksi Adalmiinan helmen Livestriimatus ensi-illan lauantaina 18.4.2020 klo 13.

Löydä lapsi itsestäsi
Ohjaaja Ville-Veikko Valtanen on suuri kokoperheen teatterin ystävä. ”Koronaviruksen myötä olemme panostaneet työturvallisuuteen erityistä huomiota”, Valtanen vastaa ja jatkaa: “Ja kuitenkin kaiken tämän kauheuden keskellä kukkii tarinat, jotka kumpuavat kaikkialle maailmaan. Teatterin tärkein tehtävä on kertoa tarinoita ja nyt haluamme kertoa Adalmiinan helmen tarinan.”
Adalmiinan helmi on Ville-Veikko Valtasen ensimmäinen koko perheen näytelmän ohjaus Varkauden Teatterille. Valtanen on näytellyt Varkauden Teatterissa vuodesta 2006 ja ohjannut sinä aikana Varkauteen 6 näytelmää.