fbpx

Idän pikajunan arvoitus – ensi-ilta Varkauden Teatterissa 19.2.2022.

Murhamysteereiden aatelia
Agatha Christien menestysdekkariin perustuvassa näytelmässä eletään vuotta 1934. Matka alkaa Istanbulin asemalta. Ylellinen juna on vuodenaikaan nähden yllättävän täysi. Euroopan halki kulkeva junamatka muuttuu nopeasti yhdeksi tyylikkäimmistä, jännittävimmistä ja viihdyttävimmistä mysteereistä.
Juna juuttuu kinoksiin autiolle seudulle Balkanilla.  Aamulla käy ilmi, että yön aikana on tapahtunut murha. Samuel Ratchett (Jussi Immonen) löydetään makuuhytistään kuolleena. Häntä on pistetty tikarilla lukuisia kertoja. Hytti on lukittu sisäpuolelta, mutta ikkuna on auki. Lumessa ei kuitenkaan näy jälkiä, jotka kertoisivat jonkun paenneen junasta.
Tapausta alkaa selvittämään vahatuista viiksistään, kävelykepistään ja harmaista aivosoluistaan tunnettu pikkutarkka ja säntillinen mestarisalapoliisi Hercule Poirot (Markku Ryytty), joka on sattumalta matkustajana samassa junassa.
Kaikilla matkustajilla tuntuu olevan jotakin salattavaa, mutta murhahetkellä täysin pitävä alibi. Mutkikkaiden johtolankojen viidakossa Poirot joutuu virittämään taitonsa äärimmilleen, ennen kuin tavallista visaisempi murhamysteeri ratkeaa. Ratkaisun myötä Poirot kohtaa uransa vaikeimman moraalisen kysymyksen.

Idän pikajunan arvoitus on oikeastaan tarina inhimillisyydestä, rakkaudesta ja oikeamielisyydestä. Tarinan syntyaikoihin, 1930-luvulla eurooppalaisissa oikeusistuimissa oli vielä käytössä kuolemantuomio.

Ville-Veikko Valtasen ohjauksessa näkyy yksityiskohtien ymmärrys
”Junan ahtaissa tiloissa laadukas ja tarkka näyttelijäntyö pääsee oikeuksiinsa”, riemuitsee ohjaaja Valtanen ja jatkaa: ”Mielenkiintoinen ja moniulotteinen teksti pitää otteessaan loppuun asti. Olemme onnistuneet tuomaan murhenäytelmän sekaan paljon kepeyttä ja tekemisen riemua.”

Idän pikajunan arvoitus on Ville-Veikko Valtasen 9 ohjaus Varkauden Teatterille. Hän on työskennellyt Varkauden Teatterissa kiinnitettynä näyttelijänä vuodesta 2006.

Agatha Christie (15.9.1890 – 12.1.1976) on kaikkien aikojen myydyin kirjailija heti William Shakespearen jälkeen. Romaani julkaistiin ensimmäisen kerran Yhdysvalloissa kuusiosaisena jatkoromaanina Saturday Evening Post -lehdessä 30.9.–4.11.1933 nimellä Murder in the Calais Coach (’Murha Calais-vaunussa’) Kirjana sen ensipainos julkaistiin 1.1.1934 ja suomen kielelle se käännettiin vuonna 1937. Ensimmäisen elokuvaversion ensi-ilta oli vuonna 1974.

Näytelmän on sovittanut Agatha Christien kirjasta näyttämölle Ken Ludwig. Suomennos on Laura Raatikaisen.
Varkauden Teatterille sen on ohjannut Ville-Veikko Valtanen, lavastanut Mirja Ryytty ja Ville-Veikko Valtanen, puvustanut Taina Peltomäki sekä kampausten ja maskien suunnittelu on Miia Immosen. Äänet Jussi Heiskanen, valot Marko Etelärinne ja tarpeisto Mirja Ryytty.

Rooleissa

Hercule Poirot……………………………………………………… Markku Ryytty
Monsieur Bouc……………………………………………………. Pietari Pentikäinen
Mary Debenham………………………………………………….. Saara Saastamoinen
Hector MacQueen……………………………………………….. Kari Suhonen
Konduktööri Michel……………………………………………… Ville-Veikko Valtanen
Hovimestari………………………………………………………… Ville-Veikko Valtanen
Prinsessa Dragomirov……………………………………………. Tiina Ruutiainen
Greta Ohlsson……………………………………………………… Myy Lohi
Kreivitär Andrenyi………………………………………………… Eeva Aitta
Helen Hubbard……………………………………………………. Isa Lindgren-Backman
Eversti Arbuthnot………………………………………………… Jussi Immonen
Samuel Ratchett………………………………………………….. Jussi Immonen

Ensi-ilta on Varkauden Teatterissa 19.2.2022. Näytelmän arvioitu kesto on n. 2 tuntia 20 minuuttia sisältäen 20 minuutin väliajan.
Suomen kantaesitys oli Ryhmäteatterissa 11.6.2019. Oikeuksia valvoo Dramacorner.

Lisätietoja
: ohjaaja Ville-Veikko Valtanen, puh. 044 3648860, villeveikko.valtanen@gmail.com

Valokuvia löydätte osoitteesta www.varkaudenteatteri .fi ja sieltä Media ja Kuvapankki
tai tästä linkistä.
Kuvat: Varkauden Teatteri/ Sampo Luukkainen, Kuwaamo.
Liput: 22-25 €. Myynti Varkauden Teatterin lippumyymälä, puh. 044 364  8830 osoitteessa
Laivalinnankatu 29, 78200 Varkaus. Liput ovat myynnissä myös Ticketmasterin kanavissa.

 

Murder on the Orient Express©2016 Agatha Christie Limited & Ken Ludwig. All rights reserved. MURDER ON THE ORIENT EXPRESS, AGATHA CHRISTIE and POIROT are registered trademarks of Agatha Christie Limited in the UK and elsewhere. All rights reserved.