fbpx

Erämaan kutsu –monologi ensi-iltaan 7.4.21 klo 19

Monologi – teatteritaiteen kuninkuuslaji
Näytelmä on Jack Londonin ikoninen tarina koirasta nimeltä Buck. Sen tapahtumat sijoittuvat kultakuumeiseen Yukoniin. Buck on kalifornialainen kotikoira, joka varastetaan ja myydään vetokoiraksi. Poikkeuksellisen vahvana yksilönä se selviytyy monien vaiheiden jälkeen turvaan kullankaivaja Thortonin hoiviin.

Tämä monologi sisältää lukemattomia kerroksia. Se asettaa nähtäväksemme episodeja muun muassa rahan vallasta, rakkauden ikävästä ja luonnon voimista.
Monologi kysyy: Millaisiin tekoihin nälkä voi ajaa hyvänkin ihmisen? Ja millaiset vaikutukset tällä alkusysäyksellä voi olla viattoman luontokappaleen elämään? Meillä kaikilla on kuitenkin tarve elää oman näköistä elämää.

Erämaan kutsu on klassinen kertomus eläimen suhteesta luontoon ja omaan alkuperäänsä. Taiteilija Ville-Veikko Valtanen näyttelee tarinan kaikki kymmenkunta roolia ja tarjoaa katsojille seikkailuntäyteisen makupalan.

Taiteilija Ville-Veikko Valtanen toteuttaa haaveensa
”Tulin Varkauteen vuonna 2006 ja tarkoitus oli olla vuosi täällä ja tuo ajatus on mennyt aikalailla pieleen. Tätä ennen opiskelin näyttelijäntyötä Lahden kansanopistossa pari vuotta. Lahdessa tuli tehtyä myös monologi esitys Edgar Allan Poen “Kielivä sydän”. Oikeastaan siitä lähtien ajatuksissa on ollut tehdä uudestaan monologi. Nyt 15 vuotta myöhemmin pääsee vihdoin ja viimein taas yksin lavalle”, kertoo Valtanen.
”Rooleja ja näytelmiä on tullut tehtyä monia erilaisia vuosien varrella, enkä osaa oikein arvottaa roolejani tai näytelmiä minkäänlaiseen järjestykseen. Koen vahvasti, että kaikkia rooleja pitää rakastaa ja yrittää tehdä ne mahdollisimman hyvin. Joskus onnistuu, joskus ei. Rakkaita hetkiä ja kokemuksia on monista näytelmistä. Ja vaikka olenkin vähän myöhässä herännyt tähän näyttelemisen maailmaan ja kutsunkin itseäni vahinkonäyttelijäksi, niin silti näytelmiä on kertynyt jo reipas kahdeksankymmentä. Ja rooleja ei uskalla edes laskea.

Ohjaaminen on myös vuosien varrella astunut mukaan elämääni. Ja nykyään tuntuukin siltä, että saan enemmän riemua muiden onnistumisesta kuin omastani. Ohjaustöitäkin on kertynyt jo noin kymmenen kipaletta, osa Varkauden Teatterissa ja osa muualla.

Pyrin vahvasti kehittymään työssäni vuosi vuodelta ja teatterityössä onkin parasta uuden oppiminen ja jatkuva itsensä kehittäminen. Pyrin työssäni monipuolisuuteen ja moniulotteisuuten. Teatterin tekeminen on parhaimmillaan suurta nautintoa ja yhdessä kokemisen riemua. Pahimmillaan se haukkaa elämästä kohtuuttoman suuren palan työn ulkopuolisesta elämästä.”

Erämaan kutsun on Jack Londonin romaanin pohjalta monologiksi kirjoittanut Atro Kahiluoto. Varkauden Teatterille sen on ohjannut, sovittanut ja lavastanut ovat Ville-Veikko Valtanen. Puvustus on Taina Peltomäen ja musiikin on säveltänyt Sami Ruutiainen ja sanoitukset ovat Kahiluoto-Ruutiainen-Valtanen -yhteistyötä. Äänet ovat Jussi Heiskanen ja valot Marko Etelärinne. Tarpeiston on valmistanut Mirja Ryytty. Näyttämötyöntekijänä toimii Jussi Immonen.

Monologin kaikki roolit esittää Ville-Veikko Valtanen.

Näytelmän arvioitu kesto on 2 tuntia, sisältäen 20 minuutin väliajan.
Oikeuksia valvoo Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry.
Julkaisuvapaita kuvia linkistä
Kuvat Sini Kero.

Lisätietoja: ohjaaja Ville-Veikko Valtanen, puh. 044 3648860 tai villeveikko.valtanen@gmail.com