fbpx

Adalmiinan helmen ensi-ilta ke 10.3. klo 10

Mielikuvituksen juhlaa ja silmäkarkkia
Adalmiinan helmi on alun alkaen Zacharias Topeliuksen vuonna 1856 julkaistu satu. Varkauden Teatterissa nähdään siitä raikas versio, jonka on kirjoittanut Anna Krogerus. Sen on ohjannut ja sovittanut Ville-Veikko Valtanen. Sadun draama ja hersyvä komiikka tarjotaan kaikenikäisille lumoavana tarinana. Adalmiinan helmessä teatterin taika on läsnä ensihetkestä alkaen.

Lapsi ilman rajoja
Tarina lienee tuttu: Olipa kerran tyttö, joka syntyi koko valtakunnan palvomaksi prinsessaksi. Hän sai kastelahjaksi helmen, joka tekee hänestä joka päivä yhä kauniimman, viisaamman ja rikkaamman. Jos hän kadottaa helmen, hän menettää kaiken saamansa. Tytärtään suojellakseen kuningas ja kuningatar päättävät, että Adalmiina ei saa poistua koskaan linnan porttien ulkopuolelle. 15-vuotissyntymäpäivänään Adalmiina päättää karata. Satumainen seikkailu alkaa, kun hän astuu taikametsään ja kohtaa Lähteen henget. Adalmiinan helmi on klassinen kertomus ylpeyden ja ylimielisyyden palkasta sekä nöyryydestä ja sydämen hyvyydestä.

Suunnitelmat muuttuivat – niin mekin
Koronavirus toi odottamattomia haasteita näytelmän valmistumiseen. Keväällä 2020, lyhyen harkinnan jälkeen, teatteri päätti tehdä näytelmän valmiiksi ja järjesti 18.4.20 ensi-illan ilmaisena livestriimauksena. Striimauksen suosio yllätti teatterilaiset iloisesti. Striimiä katsoi 5380 henkeä. Katsojia oli ympäri Suomea, kaukaisimmat Japanissa ja Kanadassa asti.

Yleisöesitykset päätettiin sijoittaa kevääseen 2021. AVI:n tämänhetkiset rajoitukset ovat voimassa 22.3.21 asti. Teatterisaliin saa ottaa 17 katsojaa. Suljettuihin näytöksiin voi tulla samasta koulusta tai päiväkodista max. 49 katsojaa. Teatteri kuuntelee AVI:n ohjeistusta herkällä korvalla.

Löydä lapsi itsestäsi
Ohjaaja Ville-Veikko Valtanen on suuri kokoperheen teatterin ystävä. ”Koronaviruksen myötä olemme panostaneet työturvallisuuteen erityistä huomiota”, Valtanen vastaa ja jatkaa: “Ja kuitenkin kaiken tämän kauheuden keskellä kukkii tarinat, jotka kumpuavat kaikkialle maailmaan. Teatterin tärkein tehtävä on kertoa tarinoita ja nyt haluamme kertoa Adalmiinan helmen tarinan.”
Adalmiinan helmi on Ville-Veikko Valtasen ensimmäinen koko perheen näytelmän ohjaus Varkauden Teatterille. Valtanen on näytellyt Varkauden Teatterissa vuodesta 2006 ja ohjannut sinä aikana Varkauteen 6 näytelmää.

Adalmiinan helmen ohjaus ja sovitus on Ville-Veikko Valtasen. Lavastus on Sami Härkösen, Jani Jeulosen ja Ville-Veikko Valtasen yhteistyötä. Satumainen puvustus on Taina Peltomäen 30-vuotisjuhlapuvustus. Näytelmässä vilahtelee Tainan luomia pukuja vuosien varrelta. Musiikin on säveltänyt Sami Ruutiainen. Kampaukset ja maskit on suunnitellut Miia Immonen, äänet Jussi Heiskanen ja valot Marko Etelärinne. Tarpeiston on valmistanut Mirja Ryytty ja näyttämömiehinä nähdään Jussi Immonen ja Petteri Ryytty.
Rooleissa Helmiina Kauhanen, Isa Lindgren-Backman, Jukka-Pekka Löhönen, Pietari Pentikäinen, Marja Sundgrén, Markku Ryytty, Mirja Ryytty ja Ville-Veikko Valtanen. Adalmiinan roolin näyttelee Myy Lohi.

Näytelmän arvioitu kesto on 1 tuntia 50 minuuttia sisältäen 20 minuutin väliajan.
Varattavia yleisöesityksiä on sijoitettu keväälle 6 kappaletta. Peruutuspaikkoja kannattaa kysellä.
Oikeuksia valvoo Näytelmäkulma – Nordic Drama Corner Oy.

Kuvat Jone Matilainen.

Lisätietoja: ohjaaja Ville-Veikko Valtanen, puh. 044 3648860 tai villeveikko.valtanen@gmail.com